De tio hälsosammaste livsmedlen

Fitness Magazine har listat de tio mest hälsosamma livsmedlen och gemensamt för många av dem är att de förhindrar tillväxt av cancerceller. Andra egenskaper de har är att balansera kolesterolhalt, de har rikligt med vitaminer, antioxidanter, de är bra för högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar samt har antiinflammatoriska egenskaper.

Tio hälsosammaste livsmedlen

Tio hälsosammaste livsmedlen-2

Tio hälsosammaste livsmedlen-3

Ekologiska citroner är ofta saftigare och godare än konventionella, men har kortare hållbarhet. En enda citron ger dig mer än dagsbehovet av C-vitamin. Broccoli odlas i Skåne och en medelstor stjälk innehåller mer än dagsbehovet av vitamin K samt över 200 procent av den dagliga rekommenderade dosen C-vitamin.

Mörk choklad som gärna får vara Fairtrade, minskar blodtrycket hos i övrigt friska personer. En sötpotatis innehåller nästan åtta gånger dagsbehovet av cancerbekämpande och immunstärkande vitamin A.

Lax är en bra källa till omega 3 fettsyror. Men laxodlingar är i det flesta fall inte hållbara, då det krävs mer fisk in till odlingarna, än vad man får ut. Och vildfångad lax kan inte ersätta den stora efterfrågan på lax. En normalportion lax innehåller nästan hälften av den dagliga rekommenderade dosen niacin, som bland annat skyddar mot Alzheimers och minnesförlust.

Valnötter är den nötsort som innehåller mest omega 3 fettsyror. Avokado är mycket rik på nyttiga fetter som i studier har visat sig sänka kolesterolet med 22 procent. Vitlök är en kraftfull sjukdomsbekämpare som kan minska tillväxten av bakterier som E. coli.
I vitlök finns också ämnet allicin som verkar antiinflammatoriskt och har visat sig sänka kolesterol- och blodtrycksnivåer.

Spenat innehåller mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret och är bra för ögonen. Ny forskning visar också att spenat är en av de mest effektiva cancerbekämpande grönsakerna. En portion baljväxter fyra gånger i veckan kan sänka risken för att utveckla hjärtsjukdom med 22 procent.

Fairtrade-märkta bananer ökar med 60 procent

Bananer är den fjärde viktigaste grödan i världen efter ris, vete och majs. År 2013 ökade försäljningen av Fairtrade bananer med 60%, men trots det utgör de endast nio procent av den totala volym bananer som säljs i Sverige. I Schweiz är 55 procent av bananerna Fairtrade-märkta och i Storbritannien 33 procent.

Fairtrade bananer

Fairtrade ”tänket” har många likheter med Slow Food. Vi värnar båda om bättre ekonomi, bättre arbetsvillkor för odlare och arbetare som jobbar på plantagerna. Konventionella bananer är besprutade med kemikalier, medan Fairtrade och Slow Food arbetar för att främja ekologisk odling. Målet för Fairtrade i Sverige är att år 2014 ska varannan banan som säljs vara Fairtrade-märkt.

Fairtrade.se

 

Sverige röstar för genmodifierad mat

Ett amerikanskt kemiföretag vill få godkännande för genförändrad majs i EU. För ett godkännande eller förbud krävs kvalificerad majoritet i ministerrådet. 19 europeiska länder röstade emot GMO-majs, fem var för däribland Sverige och fyra länder avstod.

Sweet golden corn isolated on white background

Slow Food har alltid sagt nej tack till genmodifierad mat av flera anledningar. Ett mycket tungt skäl är att GMO grödor flyttar makten från bonden till kemiföretag. Patenterade grödor tar bort böndernas urgamla rätt att spara och utveckla sitt eget utsäde. Vi vet ännu inte hur genmodifierad mat påverkar människor och Slow Food anser att man måste följa försiktighetsprincipen. Ett tredje skäl är riskerna med korsbefruktning mellan
ekologisk odling och GMO odling.

Artikeln är skriven av Carl Schlyter (Miljöpartiet och EU-parlamentariker) i Svenska Dagbladet.

Tvinga inte fram genmanipulerad mat

Smör säljer som smort

Margarin är inte så populärt längre, medan smöret upplever allt större efterfrågan. Konsumenter och forskare menar att margarin blivit synonymt med billig, processad, artificiell och ohälsosam mat. Det har en av världens största livsmedelsgiganter fått erfara. Unilever.

Margarin baseras på raps, solros och palmolja. För att få rätt konsistens på margarinet, måste det härdas och det sker i en kemisk process som kallas omestrar eller estrar. Sedan tillsätts mjölk och salt. Margarinet kompletteras på konstgjord väg med A och D-vitamin, emulgeringsämnen, kaliumsorbat , diglycerider och andra tillsatser. Många
konsumenter anser att margarin är ett kemiskt hopkok, medan smör är smör.

Läs artikeln här på Svenska Dagbladet ”Smöret besegrar livsmedelsgigant”.

Ekologisk mjölk rik på omega-3

Omega-3 oljan (fettsyran) finns rikligt i fisk, i vegetabiliska oljor från linfrö, solros och raps. Den finns i valnötter, kiwi och gröna bladväxter. Nu har forskare i USA konstaterat att omega-3 även finns rikligt i ekologisk mjölk. Det känns ju ganska logiskt att en kossa som går ute och betar naturligt gräsbaserat foder, ger en bättre och mer näringsriktig
mjölk.

Forskarna menar att om vi konsumenter väljer ekologisk mjölk framför konventionell mjölk, så dämpar det riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Artikeln är skriven av Henrik Ennart som skriver om mat och hälsa på Svenska Dagbladet. Läs artikeln i länken nedan.

Ekomjölk rik på omega-3

Rekord i övervikt

FN:s livsmedels och jordbruksorganisation FAO har nyligen släppt en rapport som visar de länder i världen där befolkningen har högst andel fetma. Listan toppas av Mexiko där 32,8 % av befolkningen har övervikt. Rekordlistan visas nedan.

Övervikt

Statistik kan visas på många sätt. Om man vänder på steken och t ex vill visa hur många personer som har fetma i respektive land enligt ovanstående, blir resultatet som nedan. Källa Wikipedia.

Övervikt-3

God, ren och rättvis mat känns mer angeläget än någonsin.

Skammens pris

Slow Food International samarbetar med Bee Life, en organisation som med andra intresseorganisationer arbetar för att identifiera och försöka lösa de miljöproblem som drabbar pollinerare, speciellt då honungsbin.

I år går skammens pris till Syngenta/Bayer/BASF – som kollektivt är kända som ”bidödarna”. Bee Life anser att dessa företag utgör ett mycket stort hot mot alla pollinerare och bin. De säljer giftiga bekämpningsmedel, med höga vinster. De har en stor dominans och kontroll över det industriella matsystemet och förnekar kategoriskt den kemiska industrins påverkan på bin och ekosystem.

Public Eye Awards har satt upp en ”Awards of shame” som är en online röstningswebb där du kan rösta för att påverka ansvarslösa företag och för att rädda bin.

Ostkakan blir olaglig

Den traditionellt goda ostkakan i Småland riskerar att bli olaglig. Som vanligt är det Livsmedelsverket som lägger sig i och ser rött varje gång det handlar om opastöriserad mjölk. Man har i Småland instiftat ostkakans dag för att uppmärksamma denna maträtts kulturella betydelse. Och försöker samtidigt främja en export av ostkakan till andra länder. Men då får Ostkakans vänner trubbel, pga. Livsmedelsverkets sätt att se på opastöriserad mjölk.

Ostkaka

Pastöriserad mjölk värms upp till 72 – 74 grader under 15 sekunder. Då räknar man med att obehagliga bakterier, som listeria, salmonella och ehec som kan förekomma i mjölk försvinner. Vid upphettningen försvinner då dessvärre också en mängd nyttiga och lättflyktiga mineraler, vitaminer och andra värdefulla egenskaper i mjölken.

Slow Food anser att opastöriserad mjölk är en tillgång som bör godkännas och finnas kvar. Under förutsättning att noggrann livsmedelshygien följs, vilket de allra flesta som hanterar opastöriserad mjölk gör, exempelvis de som tillagar Småländsk ostkaka.

 

Elva-i-topp grönsaker

Spenat, mangold och nässlor toppar listan över de allra nyttigaste grönsakerna enligt Livsmedelsverket. Topplistan har bedömts utifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. På 11:e plats ligger kantareller som innehåller tre gånger så mycket D-vitamin som lax per 100 gram. Längst ner i listan finns inlagda rödbetor, vilket visar att man bör äta färska ångkokta rödbetor (al dente) och som dessutom är en ljuvlig delikatess.

Spenat

 1. Spenat, mangold och nässlor
 2. Gröna bönor
 3. Broccoli
 4. Gröna ärtor och sockerärtor
 5. Avokado
 6. Vita bönor
 7. Purjolök
 8. Blomkål
 9. Linser
 10. Kikärter
 11. Kantareller

Rödbetor

 

GMO debatt i USA

Mer än 90 procent av alla grödor som odlas i USA som majs, sojabönor, raps och sockerbetor innehåller genetiskt modifierade organismer GMO. Processad mat som de flesta flingor, fruktjuicer, vitamindrinkar, colas, samt kyckling och nötkött innehåller alla GMO. Detta har lett till en intensiv nationell debatt i USA.

I maj i år skrev över 2 miljoner människor i mer än 50 länder under en protest på nätet mot GMO och speciellt mot Monsanto som är det ledande företaget i världen på GMO. USA:s officiella inställning är att GMO grödor är säkra, att de motstår insektsangrepp bättre och att de kan minska världssvälten.

Gmo äpple

 

 

Många med Slow Food menar att GMO är en dålig lösning och att vi bör använda försiktighetsprincipen när forskare och företag går in i DNA arvsmassan och manipulerar.

 

 

De länder som förbjuder GMO finns främst i Europa, men Sverige står utanför. Därför pågår i Skåne försöksodlingar av genmodifierad majs och raps. Många är också bekymrade över det nya frihandelsavtal som är på gång mellan USA och EU. Man menar att handelsavtalet banar väg för GMO. Läs mer här på Nya Dagbladet

Odla bin – bee urban

En växande trend i större städer är biodling. Syftet är att skydda och bevara ett viktigt nyttodjur som beklagligtvis är utrotningshotat. Över 80 % av alla grödor i världen är beroende av att pollineras av bin, samt av humlor, fjärilar och olika blomflugor.

Bi-3

Bin är en förutsättning för att vi ska få frukt, bär och grönsaker på våra tallrikar. Bidöden är ett globalt problem och har flera orsaker som virus, monokulturer i jordbruket, gifter från besprutning av grödor och kvalster i bikuporna.

 

På Kulturhusets takterrass i Stockholm finns flera bikupor med 125 000 bin ett par meter från cafeterian och liknande finns i Köpenhamn och många andra storstäder.
Bin äter bara pollen och nektar, de är fredliga och därför kan de vistas nära serveringar, till skillnad från getingar som lockas av den mat vi äter.

Företaget Bee Urbans affärsidé är att öka medvetandet om bin och dess betydelse för pollinering. Företag och organisationer kan sponsra en bikupa för 60 000 kr om året och då ingår all skötsel och som bonus får man cirka 20 kilo honung per år.

Det finns cirka 300 arter av bin i Sverige och för att samla ihop ett halvt kilo honung krävs mellan 20 – 30 000 flygningar till en nektarkälla. I Sverige produceras 1 500 ton honung varje år.