Till Kullabygden

En härligt solig men kall lördagsmorgon åkte inspirerade Slow Food medlemmar på en liten rundtur i Kullabygden. Vi började med ett besök på Kullalamm som ligger i byn Södåkra. Trots att de flesta av oss som var med bor i Helsingborg, hade nästan ingen tidigare besökt denna plats. Men så är ju Skåne ett stort och omväxlande landskap.

Här mötte vi Otto Ramsay som med inlevelse visade oss runt på gården. ”Jag älskar djur”, säger han. Och det märks att djuren har det bra. Familjen hade nyligen byggt ett öppet stall, där tackorna kan få skydd för blåst och regn. Kylan är inget problem, men det måste vara torrt och vi vet ju alla hur mycket det kan blåsa och regna i nordvästskåne.

Sedan hämtade Otto en av sina fyra border collies och vi fick en härlig uppvisning i hur man vallar lamm. ”Utan hundarna, hade vi aldrig klarat oss”, säger Otto.

Efter Kullalamm körde vi till Kullamust där många köpte nypressad äppelmust och sedan for vi vidare till Larsviken där vi åt en god värmande sopplunch. Här berättade Bitte Persson med glöd om deras verksamhet och vi passade på att handla kött, kyckling, potatis och grönsaker i deras gårdsbutik med stort utbud.

Och så fick vi se anläggningen för tillverkning av chips, de tänker sätta igång. Vi avslutade resan på Vikentomater som odlar över 80 sorters tomater. Kjell Olofsson som startade tomatodlingen 1964, visade oss runt i växthusen och vi fick smaka på flera olika sorter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *